Multi oameni pun la îndoiala valabilitatea celor zece porunci în viata crestinului, pornind de la ce a spus Isus în Ioan 13:34: „Va dau o porunca noua: Sa va iubiti unii pe altii”. Sa privim îndeaproape semnifica?ia acestor cuvinte…
Când un învatator al legii L-a întrebat pe Isus care este cea mai mare porunca din lege, Isus a raspuns: „«Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau». Aceasta este cea dintâi si cea mai mare porunca. Iar a doua, asemenea ei, este: «Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine însuti». În aceste doua porunci se cuprinde toata Legea si Prorocii” (Matei 22:37-40). Prezenta Isus idei care nu mai fusesera auzite înainte? Dadea El la o parte cele zece porunci si le înlocuia cu „noile” porunci ale dragostei?
De fapt, Isus cita direct din Vechiul Testament! „Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu toata puterea ta” (Deuteronomul 6:5). „Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine însuti” (Leviticul 19:18). Aceste idei spirituale patrunzatoare nu erau cu adevarat noi, pentru ca existau deja de un mileniu. Însa ele erau noi pentru legalistii din zilele lui Isus, pentru ca ei le uitasera în viata si practica lor zilnica.
Observati cuvintele lui Isus: „În aceste doua porunci se cuprinde toata Legea si Prorocii”. Isus spunea ca fiecare porunca depinde de principiul dragostei. Fara o dragoste sincera pentru ceilalti ca motivatie, fiecare porunca ar sfârsi aruncata la o parte, pentru a fi abuzata de oameni legalisti care vor sa-i controleze pe altii. Hristos spunea ca dragostea sincera, lipsita de egoism este subiectul legii lui Dumnezeu, iar apostolul Pavel repeta acest adevar în Romani 13:10.
Daca Îl iubim pe Dumnezeu în mod suprem, cu inima, sufletul si mintea, vom asculta primele patru porunci care au de-a face cu interac?iunea noastra cu Dumnezeu – nu vom lua în desert Numele Lui, nu ne vom închina altor dumnezei, vom sfinti Sabatul etc. Iar daca ne iubim aproapele, vom dori în mod natural sa ascultam de ultimele sase porunci, care privesc interactiunea noastra cu ceilalti – nu vom fura de la aproapele nostru, nu vom distorsiona adevarul etc. Dragostea ne va conduce la ascultarea, sau împlinirea, legii în întregime.
Asa ca vedem ca, dând aceste „noi” porunci ale dragostei, Hristos nu a înlocuit cele zece porunci, ci doar le-a rezumat.