De fapt, noi putem fi siguri ca ziua a saptea este aceeasi zi pe care Isus a tinut-o când a fost aici pe pamânt – ziua pe care El a tinut-o în fiecare saptamâna ca Sabat (a se vedea Luca 4:16). Zilele saptamânii nu au fost niciodata inversate. Iata de ce unele persoane pun aceasta întrebare...
Înainte de anul 1582, lumea se ghida dupa calendarul iulian, numit în cinstea împaratului roman Iulius Cezar, care l-a introdus în anul 46 î. Hr. Calendarul iulian calculase ca pamântului i-ar lua 365 zile si un sfert pentru a face o tura completa în jurul soarelui. Însa de fapt, pamântului îi ia cu aproape 11 minute mai putin de atât. Acele 11 minute s-au adunat în fiecare an pâna când, în anul 1582, calendarul era la o diferenta de 10 zile fata de sistemul solar.
Pe 4 octombrie 1582, Papa Grigore al XIII-lea a emis o bula papala care propunea un nou calendar – cel pe care îl folosim astazi – numit calendarul gregorian. Când tarile au trecut la calendarul gregorian, ele „au pierdut” un numar de zile, dar si-au adus calendarul în rând cu sistemul solar. Cu cât o tara a asteptat mai mult înainte sa faca schimbarea, cu atât mai multe zile au fost lasate la o parte. Majoritatea tarilor europene a facut imediat schimbarea si a pierdut 10 zile. De exemplu, ziua de joi, 4 octombrie 1582, a fost urmata de vineri, 15 octombrie 1582, iar nu 5 octombrie. (Statele Unite au facut schimbarea în 1752, facând ca 11 zile sa dispara. Turcia a fost ultima tara care a facut schimbarea, facând saltul în 1927 si a pierdut 13 zile.)
Însa indiferent de cât de multe zile a pierdut vreo tara prin trecerea la calendarul gregorian, ciclul saptamânal nu a fost afectat câtusi de putin. Vineri a urmat tot dupa joi, iar sâmbata a urmat tot dupa vineri. A ramas aceeasi zi a saptea.
Pentru ca ciclul saptamânal este complet independent de sistemul solar sau de luna, putem fi siguri ca atunci când ne odihnim si ne închinam sâmbata, ea este exact aceeasi zi a saptea în care Creatorul S-a odihnit si în care Adam si Eva, israelitii în pustie, Isus si apostolii s-au odihnit si s-au închinat.