Anul al saptelea si anul jubiliar nu sunt sarbatori mentionate în cele zece porunci. Ele trebuiau tinute doar „în tara” lui Israel si nu au fost niciodata tinute în pustie, înainte ca israelitii sa intre în Canaan. Ele faceau parte din acea „Lege a poruncilor, în orânduirile ei” (Efeseni 2:15), care au încetat la cruce.
- Adaptat dupa H.M.S. Richards, „Hard Nuts Cracked”, p. 3.
Diferenta dintre Sabatul Domnului si aceste sabate ale evreilor este puternic marcata.
1. Sabatul Domnului a fost instituit la încheierea primei saptamâni a lumii, în timp ce celelalte sabate au fost stabilite în legatura cu sarbatorile evreiesti.
2. Unul a fost binecuvântat si sfintit de Dumnezeu, pentru ca atunci S-a odihnit de toata lucrarea creatiunii; celelalte nu pretind ca au avut parte de acelasi tratament.
3. Când copiii lui Israel au ajuns în pustie, Sabatul Domnului era o institutie existenta, obligatorie pentru ei; dar sabatele anuale au fost aduse la existenta abia atunci. Este usor de identificat exact momentul în care Dumnezeu, conducându-Si poporul, a creat aceste sabate, în timp ce fiecare referire la Sabatul Domnului arata ca el a fost dat înainte ca Dumnezeu sa-Si aleaga acel popor.
4. Copiii lui Israel au fost exclusi din ?ara fagaduintei pentru ca au încalcat Sabatul Domnului în pustie; dar sabatele anuale nu au fost tinute pâna când ei au intrat în tara. Aceasta diferenta ar fi foarte ciudata daca ar fi adevarat ca Sabatul Domnului nu a fost instituit pâna când copiii lui Israel au ajuns în pustia Sin, pentru ca este sigur ca doua sabate anuale au fost instituite înainte ca ei sa fi parasit tara Egiptului.
5. Sabatul Domnului a fost facut pentru om; dar sabatele anuale au fost facute pentru rezidentii tarii Palestinei.
6. Unul era saptamânal, o comemorare a odihnei Creatorului; celelalte erau anuale, în legatura cu comemorarea eliberarii evreilor din Egipt.
7. Unul este numit „Sabatul Domnului”, „Sabatele Mele”, „ziua Mea cea sfânta” etc., în timp ce celelalte au fost desemnate prin expresii precum „sabatele voastre”, „sabatele ei” si altele similare.
8. Unul a fost proclamat de Dumnezeu ca facând parte din cele zece porunci, a fost scris cu degetul Sau în centrul legii morale pe tablele de piatra si a fost depozitat în chivot sub capacul milei; celelalte nu au facut parte din legea morala, ci au fost încorporate în orânduirile care erau umbra lucrurilor viitoare.
9. Diferenta dintre aceste sarbatori si Sabatele Domnului a fost evidentiata cu grija de Dumnezeu când a stabilit sarbatorile si sabatele asociate lor. Astfel, a spus:
„Acestea sunt sarbatorile Domnului, în care veti vesti adunari sfinte (...) Afara de aceasta, sa paziti Sabatele Domnului” (Leviticul 23:37-38).
– „History of the Sabbath and First Day of the Week” („Istoria Sabatului si a primei zile a saptamânii”), J.N. Andrews, p. 89