Sabbath Truth - Sunrise over Mountains
Subiecte avansate

Semnul fiarei

Semnul fiarei
Semnul fiarei.Un numar tatuat, un cip sub piele sau ceva mai subtil? Este una dintre cele mai gresit interpretate profetii din toata Biblia - este atât de important sa întelegem corect acest subiect. Dar studiind semnul fiarei, trebuie sa tratam câteva aspecte foarte sensibile, spunându-le pe nume si specificându-le. Nu este un lucru popular azi, dar trebuie sa fim fermi, deoarece Dumnezeu Îsi iubeste poporul si doreste ca el sa stie adevarul. Acest mesaj nu este al nostru, ci al lui Isus. Si având în fata moartea vesnica pentru cei care accepta semnul, ar fi o crima sa nu-L ajutam sa transmita acest mesaj. Aceasta lectie ar trebui probabil prefatata cu un avertisment de genul: "DIAVOLUL NU VREA CA TU SA CITESTI SI SA TERMINI ACEST GHID DE STUDIU." Asa ca te rog citeste Apocalipsa 13:1-8, 14:9-12, si 16-18 si roaga-te pentru ca Duhul Sfânt sa-ti acorde o inima sincera si întelegatoare înainte ca sa pornesti în acest studiu.

O recapitulare urgenta
Am învatat din ghidul de studiu numarul 2 ca un conflict enorm se afla în derulare între Dumnezeu si diavol. De-a lungul secolelor, acest conflict s-a accentuat de când Lucifer, cel mai puternic înger din paradis, s-a razvratit împotriva lui Dumnezeu. Cu îngerii care l-au urmat a încercat sa-L învinga pe Dumnezeu si sa preia controlul universului. Dumnezeu si îngerii credinciosi nu au avut de ales decât sa-l dea afara pe Lucifer si pe îngerii lui din paradis. Lucifer, care a devenit cunoscut ca diavolul sau Satana, a fost furios. Hotarârea lui de a-L distruge pe Dumnezeu si de a controla universul s-a marit cu trecerea fiecarui an. Uluitor dar el a câstigat sprijinul marii majoritati a oamenilor de pe pamânt în razvratirea sa. Domnul de asemenea cauta loialitatea si sprijinul oamenilor, dar îi lasa pe toti sa aleaga. Curând orice persoana de pe pamânt va fi de partea lui Satana sau a lui Dumnezeu. Lupta finala dintre Satana si Dumnezeu se afla în fata noastra, si este descrisa în cartea Apocalipsei. Aceasta carte scoate în evidenta faptul ca Dumnezeu are o emblema, sau un semn, care va identifica poporul Lui. Satana de asemenea are o emblema, sau un semn, care îi va identifica pe cei care îl sprijina. Ca de obicei, Satana va lucra printr-o putere pamânteasca (simbolizata în Apocalipsa printr-o fiara) ca sa-si impuna semnul. Acest ghid de studiu va descoperi semnul fiarei, pe care îl va primi fiecare persoana ce se va pierde la timpul sfârsitului. Daca nu stii care este "semnul" lui, cum ai putea evita sa-l primesti?

Apocalipsa, capitolul 13 ne ofera 11 caracteristici identificabile ale fiarei.
Apocalipsa, capitolul 13 ne ofera 11 caracteristici identificabile ale fiarei.


1. Pentru a sti ce este "semnul", trebuie mai întâi sa identificam fiara. Cum descrie Biblia fiara?


Raspundeti:   Apocalipsa 13:1-8, 16-18 ne ofera 11 caracteristici identificabile. Sunt enumerate mai jos:

A. Se ridica din mare (versetul 1).

B. Compusa din cele patru fiare din Daniel capitolul 7 (versetul 2).

C.Balaurul îi da putere si autoritate (versetul 2).

D. Primeste o rana mortala (versetul 3).

E. Rana mortala se vindeca (versetul 3).

F. Putere politica solida (versetele 3, 7).

G. Putere religioasa solida (versetele 3, 8).

H.Vinovata de blasfemie (versetele 1, 5, 6).

I. Se lupta si îi înfrânge pe sfinti (versetul 7).

J. Conduce timp de 42 de luni (versetul 5).

K. Are un numar misterios666 (versetul 18).

Va suna unele dintre aceste puncte familiar? Desigur! Am descoperit multe dintre ele mai devreme atunci când am studiat despre Antihrist în Daniel capitolul 7."Fiara" din Apocalipsa 13 este pur si simplu alt nume pentru "Antihrist," despre care am aflat în Daniel 7 ca este papalitatea.

Profetiile din Daniel si Apocalipsa vorbesc adesea despre acelasi lucru ca si profetiile anterioare, dar de fiecare data se adauga noi caracteristici pentru a face profetiile cât mai clare. Asadar, asteapta-te sa înveti câteva lucruri noi despre Antihrist din acest Ghid al Studiului. Acum, hai sa tratam, unul câte unul, cele 11 puncte care ne descriu fiara.

A. Se va ridica din mare (Apocalipsa 13:1).
Marea (sau apa) în profetie se refera la oameni, sau la o zona populata

(Apocalipsa 17:15). Deci fiara sau Antihristul, se va ridica din mijlocul natiunilor existente ale lumii cunoscute pe atunci. Papalitatea, asa cum stim cu totii, va aparea în Europa de vest, asa ca acest lucru se potriveste în acest aspect.

O explicatie
În armonie cu porunca Lui Dumnezeu de a respecta toti oamenii (1 Petru 2:17), facem o pauza aici pentru a recunoaste papalitatea pentru multele ei fapte bune si activitati. Spitalele ei, orfelinatele, grija pentru saraci, casele pentru mamele singure si grija pentru batrâni, sunt universal apreciate. Ea poate fi sincer laudata pentru multe lucruri. Dar, ca toate celelalte organizatii, a facut si greseli. Dumnezeu ne descopera unele dintre greseli în Apocalipsa. Domnul, care binecuvânteaza si consoleaza, trebuie câteodata sa pedepseasca si sa corecteze. Va rog rugati Duhul Sfânt al Lui sa va vorbeasca în timp ce studiati acest subiect crucial.


B. Va fi un amalgam al celor patru fiare din Daniel capitolul 7 (Apocalipsa 13:2).

Studiaza comparatia de mai jos pentru a vedea cum se potriveste totul:

Apocalipsa capitolul 13
BabilonFiara cu chip de leu(vs. 4)"Gura unui leu" (vs. 2)
Medo-PersiaFiara cu chip de urs(vs.5)"Picioarele unui urs" (vs.2)
GreciaFiara cu chip de leopard (vs. 6)"Asemanator unui leopard" (vs. 2)
RomaFiara cu zece coarne (vs. 7)"Având...zece coarne" (vs. 1)


Cele patru fiare din Daniel 7 sunt descrise ca facând parte din Antihrist, sau din fiara, pentru ca papalitatea a incorporat credinte pagâne si practici din toate cele patru împaratii. Le-a îmbracat în vesminte spirituale si le-a împrastiat în lume ca învatatura crestina. Iata una dintre multele declaratii de baza din istorie: "Într-o anume masura, ea (papalitatea) a copiat organizatia sa de la imperiul roman, a pastrat si a fructificat intuitia filosofica a lui Socrate, Plato si Aristotel, a împrumutat atât de la barbari cât si de la imperiul roman bizantin, dar întotdeauna a ramas ea însasi, rezumând bine toate urmele trasate din surse externe." 1 Acest punct i se potriveste cu desavârsire papalitatii.

C. Fiara trebuie sa îsi primeasca puterea, tronul (capitala), si autoritatea de la balaur (Apocalipsa 13:2).
Pentru a identifica balaurul, sa mergem la Apocalipsa capitolul 12, unde biserica lui Dumnezeu din timpul din urma este ilustrata ca o femeie curata. În profetie, femeia curata reprezinta poporul adevarat al lui Dumnezeu sau biserica (Ieremia 6:2 Isaia 51:16). (În ghidul de studiu 23, vom prezenta un studiu detaliat al bisericii din timpul din urma a lui Dumnezeu din Apocalipsa capitolul 12. Ghidul de studiu numarul 22 explica Apocalipsa capitolele 17 si 18, unde bisericile decazute sunt simbolizate printr-o mama decazuta si fiicele ei decazute.) Femeia curata este descrisa ca fiind însarcinata si pe punctul de a naste. Balaurul sta ghemuit aproape, sperând sa-i "manânce" bebelusul la nastere. În orice caz, când copilul se naste, El Se fereste de balaur, Îsi îndeplineste misiunea, si pe urma Se ridica la cer. Evident, bebelusul este Isus, pe care Irod a încercat sa-L distruga, omorând toti bebelusii din Betleem (Matei 2:16). Asa ca balaurul reprezinta Roma pagâna, al carei rege era Irod. Puterea din spatele complotului lui Irod era, bine înteles, diavolul (Apocalipsa 12:7-9). Satana actioneaza prin diferite guverne pentru a-si îndeplini lucrarea lui urâtaîn acest caz, Roma pagâna.

Vom mentiona doar doua referiri din istorie care sa ne ajute, desi sunt multe: (1) "Biserica romana...s-a asezat singura în locul imperiului roman mondial a carui continuare actuala si este. ...Papa...este succesorul lui Cezar."

2 (2) "Mareata biserica catolica a fost putin mai mult decât imperiul roman botezat. Roma a fost atât transformata cât si convertita. Chiar capitala vechiului imperiu a devenit capitala imperiului crestin. Serviciul lui Pontifex Maximus a continuat cu cel al Papei."

3Asa ca si în acest aspect lucrurile se potrivesc în dreptul papalitatii. Si-a primit capitala si puterea de la Roma pagâna.

D. Va primi o rana de moarte (Apocalipsa 13:3).
Rana de moarte a fost cauzata atunci când generalul lui Napoleon, Alexandre Berthier a intrat în Roma si l-a luat pe Papa Pius al VI-lea captiv în februarie 1798. Napoleon a decretat ca la moartea papei, papalitatea sa înceteze. Papa a murit în Franta în august 1799. "Jumatate din Europa a crezut...ca fara Papa, papalitatea va muri."

4 Deci si acest punct îi corespunde papalitatii.

E. Rana de moarte urma sa se vindece si întreaga lume urma sa-si aduca omagiile fiarei (Apocalipsa 13:3).
De când s-a vindecat, puterea papalitatii a crescut si s-a marit pâna ce a ajuns ca astazi sa fie una dintre cele mai puternice organizatii politico-religioase si centre de influenta din lume. Malachi Martin, membru desavârsit al Vaticanului si un expert în spionaj, dezvaluie urmatoarele lucruri în cea mai bine vânduta carte a sa.

The Keys of This Blood (Cheile acestui sânge)
5 (numerele paginilor în paranteze):


DESPRE PAPA:
Este la fel de hotarât sa fie conducatorul lumii, precum a fost Constantin în vremea sa (49). Este protejat de patru guverne (120). Este cea mai cunoscuta persoana a secolului XX (123). Este prieten personal cu liderii a 91 de tari (490). Populatia lumii este în viziunea sa pregatita pentru un puternic guvern moral cu control al lumii întregi (160). Saisprezece mii de jurnalisti au acoperit vizita sa în America (490).

DESPRE PAPALITATE:
Ambasadorul Americii spune ca Vaticanul este fara îndoiala ca un "post de ascultare" (120). Vaticanul stie de sâmbata ce se va întâmpla luni oriunde în lume (439). Structura papala este deja pregatita pentru dominatia întregii lumi. (143).

Evident, rana este vindecata si ochii natiunilor sunt asupra Vaticanului, astfel ca si acest punct i se potriveste în dreptul papalitatii.


F. Va deveni o puternica putere politica. (Apocalipsa 12:3, 7).
Vezi punctul E de mai sus.

G. Va deveni o foarte puternica organizatie religioasa (Apocalipsa 13:3, 8).
Vezi punctul E de mai sus.

H. Va fi vinovata de blasfemie (Apocalipsa 13:5, 6).
Papalitatea este vinovata de blasfemie pentru ca preotii ei pretind ca iarta pacatele, iar Papa pretinde a fi Hristos.

I. Se vor lupta cu sfintii si îi vor persecuta (Apocalipsa 13:7).
Papa chiar a persecutat si a distrus milioane de sfinti în timpul evului mediu.

J. Va domni timp de 42 de luni (Apocalipsa 13:5).
Papalitatea a domnit timp de 42 de luni profetice, care echivaleaza cu 1260 anide la 538-1798 d. H.

Punctele de la H la J de asemenea i se potrivesc foarte clar papalitatii.

Le-am dezbatut doar pe scurt aici pentru ca sunt dezvoltate mai larg în Ghidul de Studiu numarul 15, întrebarea 8, punctele E, G, si H.

K. Urma sa aiba misteriosul numar 666 (Apocalipsa 13:18).
Acest verset spune, "Este un numar de om," si Apocalipsa 15:2 spune ca este "numarului numelui ei." Ce persoana o ai în minte atunci când te gândesti la papalitate? Firesc cu totii ne gândim la Papa. Care este numele sau oficial? Iata un citat catolic: "Titlul papei Romei este "Vicarius Filii Dei" (Româna: "Preot al Fiului lui Dumnezeu").6

Malachi Martin, în The Keys of This Blood (Cheile Acestui Sânge), foloseste acelasi titlu pentru papa în paginile 114, 122. O nota de subsol pentru Apocalipsa 13:18 în niste versiuni [Catolice] Douay ale Bibliei declara, "Numarul literelor numelui sau trebuie sa formeze acest numar." Observati schema din dreapta, care ne arata ce se întâmpla atunci când adunam valoarea numerelor romane a literelor din nume.

Din nou, papalitatea se identifica si în acest punct. Fiara cu "semnul" este papalitatea. Nici o alta putere din istorie nu se poate potrivi acestor puncte descrise de Dumnezeu. Acum ca am identificat fiara, îi putem afla semnul, sau simbolul autoritatii sale. Dar mai întâi, sa ne uitam la semnul autoritatii lui Dumnezeu.

1Andre Retif, The Catholic Spirit (Spiritul Catolic), trans. de Dom Aldhelm Dean, Vol. 88 din Enciclopedia Catolicismului Secolului XX (New York, Hawthorne Books, 1959),p. 85.

2Adolf Harnack, What is Christianity? (Ce este Crestinismul?) trans. de Thomas Bailey Saunders (New York: Putnam, editia a 2-a, rev., 1901), p. 270.

3Alexander Clarence Flick, The Rise of Mediaeval Church (Cresterea Bisericii Medievale) (retiparit: New York, Burt Franklin, 1959), pp. 148, 149.

4Joseph Rickaby, "Papalitatea moderna," Cursuri de Istorie a Religiei, Cursul 24, (London: Catholic Truth Society, 1910), p. 1.

5(New York, Simon & Schuster, 1990)

6"Raspunsuri la întrebarile cititorilor" Our Sunday Visitor, Nov. 15, 1914.
Sabatul este semnul, sau simbolul puterii lui Dumnezeu.
Sabatul este semnul, sau simbolul puterii lui Dumnezeu.


2. Care este semnul sau simbolul autoritatii lui Dumnezeu?


"Le-am dat si Sabatele mele, sa fie ca un semn între Mine si ei, pentruca sa stie ca Eu sînt Domnul, care-i sfintesc ." Ezechiel 20:12. "Aceasta va fi între Mine si copiii lui Israel un semn vesnic; caci în sase zile a facut Domnul cerurile si pamântul." Exodul 31:17.
Raspundeti:   Dumnezeu declara în textele de mai sus ca El ne-a dat Sabatul Sau ca un semn glorios al puterii Sale de a crea si de a ne sfintii (converti si salva). În Biblie cuvintele sigiliu, semn, simbol si indiciu sunt folosite cu posibilitatea de a se schimba între ele.7

Semnul lui Dumnezeu, Sabatul, reprezinta puterea Sa sfânta de a conduce în calitate de Salvator si Creator. Apocalipsa 7:1-3 spune ca va fi scris pe fruntile (mintileEvrei 10:16) copiilor Sai. Va însemna ca ei sunt ai Lui si ca au caracterul Sau. Evrei 4:4-10 confirma aceasta, spunând ca atunci când intram în odihna Lui (primim mântuirea) ar trebui sa sfintim Sabatul zilei a saptea ca un simbol, sau semn al mântuirii. Adevarata pastrare a Sabatului înseamna ca o persoana si-a predat viata Domnului Isus Hristos si este dispusa sa-L urmeze oriunde o va conduce El.

Întrucât simbolul sau semnul autoritatii si puterii lui Dumnezeu este ziua Sa sfânta de Sabat, se pare ca simbolul sau semnul celui care vrea sa-I ia locul lui Dumnezeufiaras-ar putea de asemenea sa implice o zi sfânta. Sa vedem daca este asa.

7(Compara Geneza 17:11 cu Romani 4:11 si Apocalipsa 7:3 cu Ezechiel 9:4.)
Duminica, drept zi sfânta este semnul sau simbolul fiarei ca autoritate.
Duminica, drept zi sfânta este semnul sau simbolul fiarei ca autoritate.


3. Care spune papalitatea ca este simbolul sau semnul ei de autoritate?


Raspundeti:   Observati urmatoarea sectiune dintr-un catehism catolic:

"Întrebare: Aveti vreo alta cale de a dovedi ca Biserica are puterea de a institui sarbatori ca porunci?"

"Raspuns: Daca nu ar fi avut asemenea putere, nu ar fi putut face aceste lucruri cu care toti oamenii religiosi moderni sunt de acord
cu eanu ar fi putut înlocui respectarea duminicii, prima zi a saptamânii, cu respectarea sâmbetei, a saptea zi, o schimbare pentru care nu exista vreo autoritate a Scripturii."8

Deci, papalitatea spune aici ca a schimbat Sabatul cu duminica si ca practic toate bisericile au acceptat noua zi sfânta. Astfel, papalitatea pretinde ca duminica drept zi sfânta reprezinta semnul sau simbolul puterii si autoritatii sale.

8Stephen Keenan, A Doctrinal Catechism Un catehism dogmatic [FRS No. 7.], (3rd American ed., rev.: New York, Edward Dunigan & Bro., 1876), p. 174.
Schimbarea Sabatului cu duminica implica modificarea legii lui Dumnezeu - o problema foarte serioasa.
Schimbarea Sabatului cu duminica implica modificarea legii lui
Dumnezeu - o problema foarte serioasa.


4. A prezis Dumnezeu o asemenea schimbare în Scriptura?


Raspundeti:   Da! În descrierea Antihristului din Daniel 7:25, Dumnezeu a spus ca "se va încumata sa schimbe vremile si legea."

A. Cum a încercat papalitatea sa schimbe legea lui Dumnezeu?
În trei feluri diferite: În catehismele ei a (1) omis a doua porunca împotriva închinarii la chipuri, si (2) a scurtat-o pe cea de-a patra porunca (Sabatul), din 94 de cuvinte la doar opt. Porunca Sabatului (Exodul 20:8-11) specifica clar Sabatul ca a saptea zi a saptamânii. Schimbata de papalitate, porunca este scrisa astfel: "Adu-ti aminte sa sfintesti ziua Sabatului." Scrisa astfel, se poate referi la orice zi. Si, în cele din urma, ea (3) a împartit porunca a zecea în doua porunci.

B. Cum a încercat papalitatea sa schimbe vremurile lui Dumnezeu?
În doua feluri: (1) A schimbat timpul Sabatului din ziua a saptea în prima zi. (2) De asemenea a schimbat "cronometrarea" lui Dumnezeu cu privire la începerea si închiderea orelor de Sabat. În loc de socotirea zilei de Sabat de la apusul de soare de vineri seara pâna la apusul de soare de sâmbata seara asa cum a poruncit Dumnezeu (Leviticul 23:32), ea a adoptat obiceiul pagânilor romani de a socoti ziua de la miezul noptii de sâmbata seara pâna la miezul noptii de duminica seara. Dumnezeu a prezis ca aceste "schimbari" vor fi încercate de fiara, sau Antihrist .

Observati urmatoarea parte dintr-un catehism catolic:

"Întrebare: Care este ziua Sabatului?

Raspuns:Sâmbata este ziua Sabatului.

Întrebare: De ce sarbatorim duminica în loc de sâmbata?

Raspuns: Sarbatorim duminica în loc de sâmbata pentru ca biserica catolica a transferat solemnitatea sâmbetei duminicii." 9

Iata o alta declaratie catolica: "Biserica este deasupra Bibliei si aceasta schimbare a sarbatoririi Sabatului din sâmbata în duminica este dovada pozitiva a acestui adevar." 10

Papalitatea spune în aceste referinte ca schimbarea cu succes din sarbatorirea Sabatului în venerarea duminicii este dovada ca autoritatea ei este mai mare, sau "deasupra," Scripturii.

9Peter Geiermann, The Convert's Catechism of Catholic Doctrine Catehismul convertitului la doctrina catolica (St. Louis, B. Herder Book Co., 1957 ed.), p. 50.

10The Catholic Record (London, Ontario, Canada, Sept. 1, 1923).
Papalitatea a schimbat Sabatul în duminica.
Papalitatea a schimbat Sabatul în duminica.


5. Cum ar putea cineva îndrazni sa schimbe ziua sfânta a lui Dumnezeu?


Raspundeti:   Întrebam papalitatea: "Chiar ati schimbat Sabatul în duminica?"

Ea raspunde, "Da, l-am schimat. Este simbolul, sau semnul nostru de autoritate si putere."

Întrebam: "Cum de v-ati putut macar gândi sa faceti acest lucru?"

Este o întrebare potrivita. Dar întrebarea pe care papalitatea le-o pune oficial protestantilor este chiar mai potrivita.

Va rog sa o cititi cu atentie:

"Îmi veti spune ca sâmbata a fost Sabatul evreiesc, dar ca Sabatul crestin a fost schimbat în duminica. Schimbat! dar de cine? Cine are autoritate sa schimbe o porunca clara a Atotputernicului Dumnezeu? Când Dumnezeu a vorbit si a spus, Sa sfintiti ziua a saptea, cine va îndrazni sa spuna, Nu, poti sa lucrezi si sa faci tot felul de lucrari pamântesti în ziua a saptea dar va trebui sa sfintiti prima zi în schimb?

Aceasta este o întrebare foarte importanta, la care nu stiu cum puteti raspunde. Sunteti protestant si marturisiti ca va conduceti numai si numai dupa Biblie si totusi într-o problema asa de importanta ca respectarea unei zile din sapte ca zi sfânta, sunteti împotriva literii clare a Bibliei, si asezati o alta zi în locul celei poruncite de Biblie. Porunca de a sfinti ziua a saptea este una dintre cele zece porunci credeti ca toate celelalte noua sunt înca obligatorii cine v-a dat voua autoritatea de a va atinge de cea de-a patra? Daca sunteti consecvent cu propriile principii, daca urmati într-adevar Biblia si numai Biblia, ar trebui sa fiti în stare sa aduceti dovezi i câteva fragmente din Noul Testament în care aceasta a patra porunca este schimbata în mod intentionat." 11

11Library of Christian Doctrine Biblioteca Doctrinei Crestine: De ce nu sfintiti Ziua Sabatului? (London: Burns and Oates, Ltd.), pp. 3, 4.

În mod tragic, atât catolicismul cât si protestantismul sunt vinovate în fata barei de judecata a cerului pentru respingerea Sabatului sfânt al lui Dumnezeusemnul Sau sacru de identificare.
Conducatorii religiosi care ignora Sabatul Sfânt al lui Dumnezeu vor avea de înfruntat mânia Sa.
Conducatorii religiosi care ignora Sabatul Sfânt al lui Dumnezeu vor avea de înfruntat mânia Sa.


6. Ce avertizari solemne ne-a dat Dumnezeu cu privire la legea Sa si la semnul Sau?


Raspundeti:   A. Dumnezeu îi avertizeaza pe conducatorii religiosi ca sa nu-i faca pe oameni sa gaseasca o piatra de poticnire, considerând ca unele porunci nu conteaza. (Maleahi 2:7-9). De exemplu, unii pastori învata ca, "Nu conteaza ce zi sfintesti."

B. Dumnezeu îi avertizeaza pe oamenii care vor ca pastorii lor sa le predice basme placute în loc de adevarul despre legea Sa (Isaia 30:9, 10).

C. Dumnezeu îi avertizeaza pe oameni sa nu-si împietreasca inima fata de adevarul legii Sale (Zaharia 7:12).

D. Dumnezeu îi avertizeaza pe oamenii care spun ca se pare "ciudat" sa tina legea lui Dumnezeucum ar fi Sabatul, de exemplu (Osea 8:12).

E. Dumnezeu declara ca schimbarile, tragediile, problemele si necazurile pamântului vin pentru ca oamenii refuza sa urmeze legea Sasi ca au încercat chiar sa o schimbe (Isaia 24:4-6).

F. Dumnezeu îi avertizeaza pe conducatorii religiosi care refuza sa predice profetiile timpului sfârsitului (Isaia 29:10, 11).

G. Dumnezeu îi avertizeaza cu solemnitate pe conducatorii care învata ca nu exista nici o diferenta între lucrurile sacre (cum ar fi Sabatul sfânt al lui Dumnezeu) si lucrurile obisnuite (cum ar fi duminica) ca vor avea de înfruntat mânia Sa (Ezechiel 22:26, 31).
Fruntea este un simbol al mintii. Oamenii vor fi însemnati pe frunte prin respectarea duminicii ca zi sfânta.
Fruntea este un simbol al mintii. Oamenii vor fi însemnati pe frunte prin respectarea duminicii ca zi sfânta.


7. Apocalipsa 13:16 spune ca oamenii vor primi semnul fiarei pe frunte sau pe mâna. Ce înseamna aceasta?


Raspundeti:   Fruntea reprezinta mintea (Evrei 10:16). O persoana va fi însemnata pe frunte datorita deciziei de a tine duminica drept zi sfânta. Mâna este simbolul muncii (Eclesiastul 9:10). O persoana va fi însemnata pe mâna datorita muncii pe care o va face în Sabatul sfânt al lui Dumnezeu sau datorita acceptarii legilor duminicale pentru motive practice (serviciu, familie, etc.).

Semnul, sau simbolul, atât pentru Dumnezeu cât si pentru fiara le va fi invizibil oamenilor. În esenta, te vei însemna singur prin acceptarea fie a semnului sau a simbolului lui Dumnezeu, Sabatul, sau a semnului fiarei, duminica. Desi invizibil oamenilor, Dumnezeu va sti fiecare ce semn poarta (2 Timotei 2:19).
Dumnezeu le cere copiilor Sai sa nu mai calce în picioare ziua Sa cea sfânta.
Dumnezeu le cere copiilor Sai sa nu mai calce în picioare ziua Sa cea sfânta.


8. Conform cu Isaia 58:1, 13, 14, ce mesaj decisiv le transmite Dumnezeu copiilor Sai în ultimele zile?


" Striga în gura mare, nu te opri! Înalta-ti glasul ca o trâmbita, si vesteste poporului Meu nelegiurile lui." "Daca îti vei opri piciorul în ziua Sabatului, ca sa nu-ti faci gusturile tale în ziua Mea cea sfânta; daca Sabatul va fi desfatarea ta, ... Atunci te vei putea desfata în Domnul." Isaia 58:1, 13, 14.
Raspundeti:   El spune, arata-i "poporului Meu" ca el (probabil nevinovat) pacatuieste deoarece, calca în picioare ziua Mea cea sfânta, si cere-i sa înceteze sa mai încalce Sabatul Meu ca sa-l pot binecuvânta. Vorbeste tare ca sa te auda!

Observati ca al treilea înger din Apocalipsa 14:9-12, care aduce solia despre semnul fiarei, vorbeste tot cu o voce tare (versetul 9). Solia este prea importanta pentru a fi tratata ca obisnuita. Este o problema de viata si de moarte. Domnul Isus declara ca oile Sale, sau copiii Sai, Îl vor urma când Îi va chema. (Ioan 10:16, 27).

Când se vor da legi ce vor obliga închinarea la duminica, aceia care se vor supune, vor primi semnul fiarei.
Când se vor da legi ce vor obliga închinarea la duminica, aceia care se vor supune, vor primi semnul fiarei.


9. Au oamenii care venereaza duminica (drept zi sfânta ) semnul fiarei acum?


Raspundeti:   Nu! Nimeni nu va avea semnul fiarei pâna când respectarea duminicii nu va deveni o problema impusa de lege. În timpul acela (chiar înainte), aceia care se hotarasc sa urmeze falsele doctrine ale fiarei si sa venereze duminica (falsa zi sfânta a fiarei) vor primi semnul fiarei.

Aceia care Îl urmeaza pe Domnul Isus si asculta adevarul Sau, vor sfinti ziua Lui de Sabat si vor primi semnul Sau. Aceia care se asteapta sa refuze semnul fiarei în viitor pot pasi sub stindardul Domnului Isus chiar de acum. Puterea Sa este la îndemâna acelora care-L asculta (Fapte 5:32). Fara El, nu putem face nimic (Ioan 15:5). Cu El, toate lucrurile sunt cu putinta (Marcu 10:27).

Doar cei care au semnul lui Dumnezeu, sau simbolul, pe fruntile lor, vor intra în ceruri.
Doar cei care au semnul lui Dumnezeu, sau simbolul, pe fruntile lor, vor intra în ceruri.


10. Conform cu cartea Apocalipsei, pe cine anume a vazut Ioan în împaratia vesnica a lui Dumnezeu?


Raspundeti:   Raspunsul este întreit si foarte clar:

A. Aceia care au semnul lui Dumnezeu sau simbolul Sau (Sabatul Lui), pe fruntile lor (Apocalipsa 7:3).

B. Aceia care au refuzat sa se identifice cu fiara sau cu chipul ei si care au refuzat sa aiba semnul sau numele sau pe fruntile lor (Apocalipsa 15:2).

C. Oamenii careastazi si pentru vesnicieÎl urmeaza pe Domnul Isus oriunde îi conduce, au încredere deplina în El în toate lucrurile (Apocalipsa 14:4). Nu exista alta cale.
Ascultarea de Isus trebuie sa includa pastrarea zilei a saptea a Sabatului Sau sfânt.
Ascultarea de Isus trebuie sa includa pastrarea zilei a saptea a Sabatului Sau sfânt.


11. Ce le spune Domnul Isus oamenilor astazi?


"Cine Ma urmeaza pe Mine, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vietii." Ioan 8:12.
Raspundeti:   Ce promisiune fantastica! Daca Îl vom urma pe El, nu vom sfârsi în întuneric ci vom avea, în schimb, minunatul adevar.

Nimic nu poate fi mai pasionant!

Mai mult, urmându-L pe El si pazindu-I Sabatul va aseza semnul lui Dumnezeu pe fruntile noastre si ne va proteja de plagile cutremuratoare (Psalmi 91:10) care vor cadea asupra nelegiuitilor (Apocalipsa capitolul 16). De asemenea, ne însemneaza ca fiind gata pentru a fi luati la cer la cea de a doua venire a Domnului Isus. Ce protectie binecuvântata si asigurare ne-a oferit Dumnezeu!

O alarma urgenta
Vei descoperi niste informatii uimitoare în timp ce vei studia ultimele trei ghiduri de studii din cele noua care trateaza soliile celor trei îngeri din Apocalipsa 14:6-14. Aceste ghiduri de studii vor explica (1) rolul Statelor Unite în conflictul mondial final, (2) cum se vor implica bisericile si religiile lumii, (3) ce conditii mondiale vor grabi lupta finala globala, si (4) uluitoarea strategie a Satanei de a însela miliarde de oameni.

Probabil te întrebi ce au de spus bisericile protestante despre revendicarea papala de a schimba Sabatul în duminica. Citatele care apar în sectiunea "Raspunsul la întrebarile tale de cugetat" din aceasta lectie vor oferi raspunsurile socante.

12. Am decis acum sa încep sa tin Sabatul zilei a saptea a Lui (sâmbata) ca zi sfânta a Sa si sa-L urmez oriunde ma conduce.


Raspundeti:

Întrebari de meditat



1. Ce spun ceilalti predicatori si pastori despre Sabat si duminica?


Raspuns:
Iata o multime de comentarii din partea bisericilor si ale altor autoritati despre Sabat:

Baptisti: "A fost si este o porunca de a sfinti ziua de Sabat, dar ziua de Sabat nu a fost duminica. ... Se va spune, fara îndoiala, si cu putina manifestare de triumf, ca Sabatul a fost schimbat din a saptea în prima zi a saptamânii. ... Unde se poate gasi raportul unei asemenea schimbari? Nu în Noul Testamentcategoric nu. Nu exista nici o dovada biblica a schimbarii institutiei Sabatului din a saptea în prima zi a saptamânii." Dr. Edward T. Hiscox, autor a The Baptist Manual, într-un ziar citit înaintea unei conferinte de pastori din New York, tinuta la 13 Nov., 1893.

Catolici: "Puteti citi Biblia de la Geneza pâna la Apocalipsa, si nu veti gasi nici un singur rând care sa autorizeze sfintirea duminicii. Scripturile impun respectarea religioasa a sâmbetei, o zi pe care noi [catolicii] nu o sfintim niciodata." James Cardinal Gibbons, The Faith of Our Fathers, a 16-a editie, 1880, p. 111.

Biserica lui Hristos: "În sfârsit, avem marturia lui Isus despre acest subiect. În Marcu 2:27, El spune:

'Sabatul a fost facut pentru om, iar nu omul pentru Sabat.' Din acest pasaj reiese clar ca Sabatul nu a fost facut doar pentru israeliti, asa cum Paley si Hengstenberg ar dori ca sa credem noi, ci pentru om ... adica, pentru neamul omenesc. De aici conchidem prin a spune ca Sabatul a fost sfintit de la început, si ca i-a fost dat lui Adam, chiar în Eden, ca una dintre acele institutii preistorice pe care Dumnezeu le-a binecuvântat pentru fericirea tuturor oamenilor." Robert Milligan, Scheme of Redemption, (St. Louis, The Bethany Press, 1962), p. 165.

congregationalisti: "Sabatul crestin [duminica] nu este în Scriptura, si nu a fost numit Sabat de catre prima biserica." Dwight's Theology, Vol. 4, p. 401.

Episcopala: "Duminica (Dies Solis, din calendarul roman, 'ziua soarelui', pentru ca era dedicata soarelui), prima zi a saptamânii, a fost aleasa de primii crestini ca o zi de adorare. ... Nici o dispozitie pentru respectarea ei nu este scrisa în Noul Testament, nici macar nu este poruncita sarbatorirea ei." "Duminica," A Religious Encyclopedia, Vol. 3, (New York, Funk and Wagnalls, 1883), p. 2259.

Luterani: "Respectarea zilei Domnului [duminica] nu se bazeaza pe nici o porunca a lui Dumnezeu, ci pe autoritatea bisericii." Augsburg Confession of Faith (Marturisirea de credinta de la Augsburg), citata în Catholic Sabbath Manual (Manualul Sabatului Catolic), Partea 2, Capitolul 1, Sectiunea 10.

Metodisti: "Luati ca exemplu duminica. Exista indicatii în Noul Testament despre cum a ajuns biserica sa tina prima zi a saptamânii ca ziua sa de închinare, dar nu este nici un pasaj care sa le spuna crestinilor sa tina acea zi, sau sa schimbe Sabatul evreiesc cu acea zi." Harris Franklin Rall, Christian Advocate (Avocatul Crestin), 2 iulie, 1942.

Institutul Biblic Moody: "Sabatul era obligatoriu în Eden, si a ramas în vigoare mereu de atunci. Aceasta a patra porunca începe prin cuvântul 'adu-ti aminte,' aratând ca Sabatul deja exista când Dumnezeu a scris legea pe tablele de piatra la Sinai. Cum pot oamenii pretinde ca aceasta porunca a fost înlaturata când ei recunosc ca celelalte noua sunt înca obligatorii?" D. L. Moody, Weighed and Wanting (Cântarit si gasit prea usor), p. 47.

Prezbiterieni: "Deci, pâna când se va putea demonstra ca toata legea morala a fost anulata, Sabatul va ramâne în picioare. ... Învatatura lui Hristos confirma vesnicia Sabatului." T. C. Blake, D.D., Theology Condensed (Teologia Condensata) , pp. 474, 475.

Penticostali: "'De ce ne închinam duminica? Nu ne învata Biblia ca sâmbata ar trebui sa fie ziua Domnului?' ... S-ar parea ca va trebui sa cautam raspunsul în alta sursa decât în Noul Testament." David A. Womack, "Is Sunday the Lord's Day? (Este duminica ziua Domnului?)" The Pentecostal Evangel, 9 Aug., 1959, No. 2361, p. 3.

Enciclopedie: "Duminica a fost un nume dat de pagâni primei zile a saptamânii, pentru ca era ziua în care se închinau la soare, ... a saptea zi a fost binecuvântata si sfintita de Însusi Dumnezeu, si ... El le cere fapturilor Sale sa I-o sfinteasca. Aceasta porunca are o obligatie universala si vesnica."
Eadie's Biblical Cyclopedia (Enciclopedia Biblica a lui Eadie), ed.1872, p. 561.

Întrebari test



1. Multi oameni au primit deja semnul fiarei. (1)


_____   Da.
_____   Nu.

2. Semnul fiarei reprezinta (1)


_____   numarul carnetului dvs. de sanatate.
_____   duminica tinuta ca zi sfânta.
_____   Codul magnetic de pe produsele pe care le cumparati la magazine.

3. Organizatia fiarei care are semnul este (1)


_____   Natiunile Unite.
_____   Papalitatea.
_____   Comunitatea Natiunilor Europene.
_____   Comisia Trilaterala.

4. Semnul este literal si va fi vazut de toti. (1)


_____   Da.
_____   Nu.

5. Dumnezeu de asemenea are un semn, sau simbol, al puterii si autoritatii Sale.


_____   Da.
_____   Nu.

6. Semnul autoritatii lui Dumnezeu este (1)


_____   Un numar secret care îi este dat fiecarui crestin credincios.
_____   Vorbirea în limbi.
_____   Tinerea Sabatului în amintirea creatiunii si a sfintirii.
_____   Botezul.

7. Cum a încercat "fiara" sa schimbe legea lui Dumnezeu? (2)


_____   Schimbând Sabatul (poruncii a patra) în duminica.
_____   Învatând ca nu e pacat sa comiti adulter.
_____   Eliminând porunca privitoare la cinstirea chipurilor (imaginilor).

8. În profetia biblica, cât dureaza 42 de luni? (1)


_____   420 de ani literali.
_____   3 ani si jumatate literali.
_____   1.260 zile literale.
_____   1.260 ani literali.

9. Unde se va pune semnul fiarei? (2)


_____   Pe mâna.
_____   Pe gura.
_____   Pe obraz.
_____   Pe frunte.

10. Unde se va pune semnul lui Dumnezeu? (1)


_____   Pe mâna.
_____   Pe frunte.
_____   Pe limba persoanei.

11. Care dintre soliile celor trei îngeri reprezinta avertizarea împotriva semnului fiarei?


_____   Solia primului înger.
_____   Solia celui de-al doilea înger.
_____   Solia celui de-al treilea înger.

12. Fiara a încercat sa schimbe timpurile lui Dumnezeu prin (2)


_____   Celebrarea Anul Nou ca o sarbatoare.
_____   Schimbarea zilei sfinte a lui Dumnezeu dintr-a saptea în prima zi a saptamânii.
_____   Aranjarea orele pentru ziua sfânta a lui Dumnezeu ca fiind de la miezul-noptii la miezul-noptii în loc de a fi de la apus de soare la apus de soare.

13. Isus ne-a dat mesajul de averizare cu privire la semnul fiarei. (1)


_____   Da.
_____   Nu.

14. Semn, marca, sigiliu, si indiciu se folosesc alternativ în Scriptura. (1)


_____   Da.
_____   Nu.

15. Nu exista nici o autorizatie scripturistica pentru ca duminica sa fie respectata ca zi sfânta. (1)


_____   Adevarat.
_____   Fals.